Een rechtbank in Californië heeft eindelijk uitspraak gedaan in een slepende zaak tegen Crowd Machine en Metavine, de makers van Crowd Machine Compute Tokens (CMCT). De rechtbank heeft bevolen dat zij meer dan $20 miljoen aan disgorgement, rente en boetes betalen. Daarnaast is de oprichter van de bedrijven, Craig Sproule, aansprakelijk gesteld voor zijn rol in de zaak.
De juridische problemen voor Craig Sproule begonnen in januari 2022 toen de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten een rechtszaak tegen hem aanspande. De SEC beweerde dat de initiële muntenaanbieding (ICO) voor CMCT uit 2018 een “frauduleuze en niet-geregistreerde” verkoop van effecten was. Ook werd beweerd dat Sproule $5,8 miljoen van de $33 miljoen die hij tijdens de ICO had opgehaald, had misbruikt en verloren.
CMCT was oorspronkelijk ontworpen om computereigenaars te vergoeden voor het uitlenen van hun rekenkracht en programmeurs te compenseren voor hun programmeerinspanningen. Helaas werden de tokens nooit operationeel.
Als onderdeel van de initiële juridische actie kreeg Sproule een boete van $195.047 opgelegd en werd hij opgedragen de activiteiten van CMCT stop te zetten, inclusief het verwijderen ervan van de enige cryptocurrencybeurs waar het was genoteerd.
Op 17 januari heeft de districtsrechtbank van Noord-Californië een gewijzigd eindvonnis uitgesproken dat de beklaagden opdraagt een totaal van $19.676.401,27 te betalen, samen met een extra $3,4 miljoen aan vooroordeelberekening. Bovendien werd Metavine aansprakelijk gesteld voor disgorgement van $5 miljoen van het totale bedrag, en kregen beide beklaagden opdracht om elk $600.000 aan civiele boetes te betalen.
In zijn verklaring van 24 januari benadrukte de SEC dat de eerdere schikkingen de actie van de SEC tegen de heer Sproule al hadden opgelost, waardoor de rechtbank het monetaire verhaal voor de overige beklaagden moest bepalen.
Het is opmerkelijk dat initieel muntenaanbiedingen (ICOs) ooit een gebruikelijke methode waren om cryptocurrencies te lanceren totdat de SEC ze in juli 2017 classificeerde als effectenverkopen. Vervolgens heeft de SEC talrijke juridische zaken aangespannen tegen ICO-uitgevers.
Craig Sproule richtte Metavine op in 2013, wat wordt omschreven als een “no-code softwareontwikkelingsplatform.”
Metavine heeft naar verluidt echter op 3 januari faillissement aangevraagd. Aan de andere kant wordt Crowd Machine omschreven als een “uniek cloudplatform.”
*Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit ons perspectief en niet bedoeld als financieel advies.*