bitcoinBTC/USD
$ 63,530.02 2.30%
ethereumETH/USD
$ 2,563.27 5.16%
tetherUSDT/USD
$ 0.999843 0.04%
bnbBNB/USD
$ 573.30 2.89%
solanaSOL/USD
$ 150.85 8.82%
usd-coinUSDC/USD
$ 0.999594 0.06%
xrpXRP/USD
$ 0.590341 0.94%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,562.66 5.20%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.106602 2.29%
the-open-networkTON/USD
$ 5.76 0.07%

Is de Vet-gebruiker stelling de toekomst van Web3?

Image

In 2016 introduceerde Joel Monegro het concept van de “Fat Protocols.” Volgens deze theorie zou de waarde in blockchain ecosystemen voornamelijk terechtkomen op het protocolniveau in plaats van op het niveau van de toepassingen.

Het idee is dat het merendeel van de waarde naar de native tokens gaat die worden gebruikt voor transacties, zoals ETH en BNB, in plaats van naar dApp-tokens zoals $CAKE en $UNI. Naarmate er meer gedecentraliseerde applicaties (dApps) worden gebouwd op deze platformen, nemen de netwerkeffecten toe en stijgt de vraag naar de native tokens van het protocol.

Dit zou hun waarde verhogen – een omkering van het traditionele internetmodel waarbij bedrijven zoals Facebook het grootste deel van de waarde vasthouden, terwijl de onderliggende protocollen (zoals TCP/IP) dat niet doen. Onlangs is er een nieuw idee ontstaan dat een oplossing biedt genaamd het “Fat User Model.”

**Disclaimer: Dit artikel biedt geen financieel advies en reflecteert enkel het persoonlijke perspectief van de auteur.**

De discussie over waardeopname

Hoewel de Fat Protocols-theorie overtuigend is, beweren critici zoals Pantera Capital dat de waarde juist zal worden geconcentreerd op het niveau van de toepassingen.

Ze geloven dat dApps die zich richten op specifieke use cases waarde kunnen creëren door diepe moat-grachten te bouwen – zoals liquiditeit, gebruikerservaring en merkloyaliteit.

Maar wat is er met de gebruikers?

Het lijkt erop dat zowel de Fat Protocols- als de toepassingslaagmodellen de belangrijkste spelers in de Web3-economie negeren – de gebruikers.

Is het niet de bedoeling van dit nieuwe financiële systeem om in de eerste plaats de gebruikers ten goede te komen? Toch worden zij niet genoemd in een van deze waardeopname modellen.

Om Web3 tot bloei te laten komen, is een nieuwe benadering nodig – een die continue bijdragen beloont en kapitaal herverdeelt naar nieuwe deelnemers.

Lees ook  Baby Doge op Sol (DOGESOL) stijgt met 13.000% na aankondiging van notering op BitMart, terwijl Shiba Inu en Dogecoin worstelen.

Waarom het idee van de Fat User relevant is

Dit is waar het Fat User Thesis van pas komt. De huidige waarde-opname modellen zullen zichzelf corrigeren, waarbij Web3-gebruikers vanaf nu het merendeel van de waarde zullen behouden.

**Disclaimer: Dit artikel biedt geen financieel advies en reflecteert enkel het persoonlijke perspectief van de auteur.**Nudge: Een Nieuwe Benadering van Web3 Voor Gebruikers

Nudge denkt dat ze de formule hebben gevonden. Dit project biedt protocollen en applicaties de mogelijkheid om gebruikers aan te moedigen – of een subtiele duw te geven – om hun bezittingen, liquiditeit en activiteit te herverdelen.

Dit resulteert in beloningen die effectief waarde herverdelen van protocollen en dApps naar gebruikers. Het zorgt voor een schaalbare klantenwervingsfunnel en een sterk retentiemechanisme.

De meeste nudges zullen geen eenmalige gebeurtenissen zijn, maar voortdurende prikkels die beloning bieden voor herallocatie in de loop van de tijd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met toekomstige gebruikers.

Deze aanpak lijkt op een advertentiebudget – een terugkerende kostenpost voor off-chain bedrijven – maar met het belangrijke verschil dat dit “advertentiebudget” direct ten goede komt aan de eindgebruiker, en niet aan tussenpersonen zoals Google.

Hoewel nog in de pre-lanceringsfase, wordt verwacht dat Nudge de on-chain economie zal transformeren door waarde te herverdelen naar gebruikers en uiteindelijk de hele omgeving uit te breiden. Door gebruikers aan te moedigen met programmeerbare beloningen, sluit Nudge aan bij de Fat User Thesis en bevordert het een meer gebruikersgerichte Web3-economie.

*Dit artikel is geschreven vanuit eigen perspectief en biedt geen financieel advies.*

Scroll naar boven