Hey daar, crypto-liefhebbers! In juli dook de hashraat van Bitcoin naar niveaus die we voor het laatst zagen tijdens de berenmarkt van december 2022. Dit zou kunnen betekenen dat sommige miners het opgeven.
In april vond de vierde halvering van Bitcoin plaats op blokhoogte 840.000, waardoor de beloning per blok werd gehalveerd tot 3,125 BTC.
Deze daling in beloningen, samen met lage transactiekosten die minder dan 10% van de inkomsten uitmaken, heeft de winsten van miners onder druk gezet.
Ondanks dit alles heeft Marathon Digital Holdings, ‘s werelds grootste Bitcoin mijnbouwbedrijf, geen enkele Bitcoin verkocht in juni en behield het zijn 18.536 munten onaangeroerd.
Experts hebben de angst voor een “miner death spiral” verworpen, waarbij dalende beloningen en hoge energiekosten tot een netwerbcollapse zouden leiden.
Het ingebouwde mechanisme van Bitcoin voor moeilijkheidsaanpassing wordt benadrukt als een manier om het netwerk stabiel te houden door de moeilijkheidsgraad te verlagen wanneer de hashraat daalt, waardoor minen aantrekkelijker wordt.
Hoewel er zorgen zijn over miner centralisatie en de invloed van dominante spelers op korte termijn schommelingen, blijven de prijs van Bitcoin en de hashraat historisch gezien gecorreleerd.
Deskundigen zijn van mening dat de hashraatdaling geen invloed zal hebben op de prijs of de beveiliging van de cryptocurrency, aangezien het netwerk robuust blijft met voldoende hashkracht.
Kortom, hoewel er wat onrust is in de mijnbouwindustrie, is de beveiliging van Bitcoin nog steeds gegarandeerd. Het controleren van de hashraat van het netwerk om een 51% aanval uit te voeren zou extreem duur zijn.
Er wordt nagedacht over oplossingen voor het langetermijnbeveiligingsbudget van Bitcoin, waaronder een mogelijke toename in vraag naar blokruimte via laag 2-oplossingen.
Hoewel de daling in hashraat opvalt, kan dit wel eens wijzen op een bodem in de markt, ondersteund door gegevens die wijzen op lage verkoopdruk van beurzen en miners.
*Disclaimer: Dit artikel geeft geen financieel advies en reflecteert enkel ons eigen perspectief.*