bitcoinBTC/USD
$ 63,700.07 2.81%
ethereumETH/USD
$ 2,491.16 3.11%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.02%
bnbBNB/USD
$ 576.92 2.62%
solanaSOL/USD
$ 149.35 4.40%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.03%
xrpXRP/USD
$ 0.542281 2.13%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,489.82 3.06%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.11437 5.33%
the-open-networkTON/USD
$ 5.35 3.02%

BRICS overweegt ‘Petro-yuan’ in nieuwe poging tot de-dollarisatie voorafgaand aan volgende top: Verslag

Image

**BRICS overweegt ‘Petro-yuan’ in nieuwe poging tot de-dollarisatie voorafgaand aan volgende top: Verslag**

De BRICS-alliantie is naar verluidt van plan om een nieuwe “petroyuan” te introduceren in een poging om te concurreren met de dominante positie van de Amerikaanse dollar op de wereldmarkt.

BRICS, opgericht als een samenwerking tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, heeft inmiddels meer landen verwelkomd en bereidt zich voor op de volgende stappen tijdens een top in Kazan, Rusland, volgende maand.

Volgens een rapport van de denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) zullen de BRICS-landen discussiëren over de implementatie van een alternatief voor het huidige op de dollar gebaseerde systeem voor oliebetalingen, waarbij de Chinese yuan een rol kan spelen.
Saudi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur, heeft recentelijk aangegeven “open te staan voor nieuwe ideeën” met betrekking tot de handel in olie, waaronder het gebruik van de yuan.
Rusland overweegt ook de petroyuan te omarmen als alternatief voor de petrodollar om minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten en het SWIFT-betalingssysteem, dat Russische banken in februari 2022 verbood vanwege het conflict in Oekraïne.

Volgens het OMFIF zou het volledig implementeren van een petroyuan-systeem in de praktijk lastig kunnen zijn, aangezien overtollige yuan hoofdzakelijk alleen uitgegeven kan worden aan handel met China of gereserveerd kan worden in buitenlandse valutareserves. Financiële tussenpersonen van BRICS zouden dan het overschot moeten herverdelen naar andere landen die het nodig hebben.
“Chinaanse banken zullen de grootste voordelen halen uit de toegenomen rol van de renminbi, gezien de winsten die zij kunnen behalen uit dit herverdelingsproces. Westerse financiële tussenpersonen kunnen zich aansluiten door te arbitreren tussen de op dollars genoteerde oliemarkt en de op renminbi genoteerde oliemarkt. De invoering van de petroyuan zal echter de fragmentatie van het mondiale financiële systeem naar verwachting verder bevorderen.”

Lees ook  Cryptostrateeg waarschuwt voor Bitcoin-alert en zegt dat nieuwe zes-maands dieptepunten niet uitgesloten moeten worden.

Wat betreft de politieke consequenties van het loslaten van de dollar voor oliehandel, verklaarde Bandar Al-khorayef, de Saudische minister van industrie en mineralen, onlangs dat het land niet van plan is om politiek met handel te vermengen.
“De petroyuan is niet essentieel voor ons [het ministerie]. Wij geloven dat Saudi-Arabië zal handelen in zijn eigen belang… Maar ik denk dat Saudi-Arabië altijd openstaat voor nieuwe ideeën en probeert, zonder politiek en handel te vermengen.”

BRICS werkt aan zijn eigen valuta om de handel tussen de leden te vergemakkelijken, waarbij sommige rapporten suggereren dat deze gedekt zal zijn door goud.

*Het artikel ‘BRICS Mulling ‘Petroyuan’ in New De-Dollarization Attempt Ahead of Next Summit: Report’ verscheen eerst op The Daily Hodl.*

_Het bovenstaande artikel is geen financieel advies. De informatie is gebaseerd op onze eigen interpretatie en perspectief._

Scroll naar boven