bitcoinBTC/USD
$ 65,929.66 1.26%
ethereumETH/USD
$ 2,708.61 2.70%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.01%
bnbBNB/USD
$ 609.62 2.28%
solanaSOL/USD
$ 158.23 1.33%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.00%
xrpXRP/USD
$ 0.588465 0.43%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,708.05 2.72%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.124443 5.52%
the-open-networkTON/USD
$ 6.00 3.75%

DOJ grijpt illegale cryptovalutawissels in en beschuldigt twee Russen van $1.000.000.000 witwasondering

Image

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft zich bij andere federale en internationale wetshandhavingsinstanties gevoegd om twee Russische staatsburgers aan te klagen voor diverse cybermisdrijven, zoals het runnen van illegale cryptovalutabeurzen.

In een recent persbericht meldt het DOJ dat de Russische staatsburgers Sergey Ivanov en Timur Shakhmametov worden aangeklaagd voor misdrijven variërend van het faciliteren van gestolen credit- en debetkaarttransacties tot het witwassen van crimineel geld met behulp van cryptovaluta.

“Ivanov wordt ervan beschuldigd de Russische betalings- en wisseldiensten UAPS, PinPays en PM2BTC te hebben opgezet en/of beheerd, die rechtstreeks geld- en witwasservices leverden aan criminelen. Uit analyse van de cryptocurrency-blockchain bleek dat tussen 12 juli 2013 en 10 augustus cryptocurrency-adressen die geassocieerd waren met Ivanov’s vermeende witwasservices transacties uitvoerden met een totale waarde van ongeveer $1,15 miljard. Ongeveer 32% van alle getraceerde Bitcoins die naar deze adressen zijn gestuurd, waren afkomstig van andere cryptocurrency-adressen die verband houden met criminele activiteiten. Zo vertegenwoordigen naar verluidt meer dan $158 miljoen aan Bitcoin die naar Ivanov’s adressen stroomden frauduleuze opbrengsten, meer dan $8,8 miljoen aan opbrengsten van bekende losgeldbetalingen, en ongeveer $4,7 miljoen die naar verluidt afkomstig zijn van drugsmarkten op het darknet.”

Lees ook  Topanalisten veranderen van standpunt over Pepe (PEPE) en waarschuwen dat populaire memecoins meer dan 80% correctie zullen zien

Naast de inbeslagnames heeft de Secret Service ook Cryptex, een in Rusland gevestigde crypto-witwasservice die zijn diensten aan criminelen aanprees, gesloten.

Nicole M. Argentieri, waarnemend assistent-hoofdaanklager van de afdeling Criminele Zaken van het ministerie van Justitie, verklaarde: “Cryptex beloofde zijn cybercriminele klanten een veilige ruimte om hun illegale opbrengsten anoniem wit te wassen. Maar de gecoördineerde acties die vandaag zijn aangekondigd – waaronder het in beslag nemen van de domeinen, servers en opbrengsten van Cryptex – zouden cybercriminelen moeten laten weten dat er online geen veilige ruimtes zijn voor hen. De afdeling Criminele Zaken zal blijven samenwerken met haar binnenlandse en internationale partners om platforms die cybercriminaliteit faciliteren te verstoren en deze platforms onrendabel te maken.”

*Disclaimer: Dit artikel biedt geen financieel advies, maar geeft slechts informatie vanuit ons eigen perspectief.*

Scroll naar boven