Tokenisatie van echte activa is hot en happening. Wat ooit begon als een leuk idee om activa te verhandelen op de blockchain, is nu uitgegroeid tot een strijd tussen ‘s werelds grootste investeringsfondsen om de koppositie te claimen in activatokenisatie. Vandaag gaan we dieper in op een specifiek aspect: het gebruik van RWA-tokens om financiering te verkrijgen en de noodzakelijke infrastructuur hiervoor.
**Wat is RWA-tokenisatie?**
RWA-tokenisatie is het vertegenwoordigen van eigendomsrechten van verschillende activa, zoals vastgoed, aandelen, en grondstoffen, in de vorm van digitale blockchain-tokens.
Door tokenisatie wordt de aankoop van activa toegankelijker, kunnen transacties sneller en efficiënter verlopen zonder tussenpersonen of papierwerk, en wordt het hele proces transparanter. Tegelijkertijd krijgen tokenhouders alle rechten die horen bij de onderliggende activa, zoals dividenden of de mogelijkheid om de tokens als onderpand te gebruiken voor leningen.
**De RWA-tokenisatiemarkt en vooruitzichten**
Op dit moment bedraagt de totale waarde van getokeniseerde RWA’s wereldwijd ongeveer $13,8 miljard, exclusief stablecoins. Ethereum leidt met de hoogste totale waarde, gevolgd door andere blockchains zoals Stellar, Mantle, Base, Arbitrum, Tron, BSC, en Solana.
Jaarlijks wordt er al zo’n $1 biljoen aan RWA-tokens verhandeld. Tegen 2030 wordt voorspeld dat de markt zal groeien tot tussen $10 biljoen en $16 biljoen. Sommige onderzoekers vinden deze voorspellingen zelfs conservatief. Het groeipotentieel van de getokeniseerde markt is enorm, erkend door CEO van BlackRock, Larry Fink.
Momenteel worden RWA-tokenisaties voornamelijk toegepast op overheidsschatkistobligaties, particuliere op activa gebaseerde kredieten en getokeniseerde grondstoffen, maar in de toekomst zullen onroerend goed, openbare en particuliere schulden en aandelen dominanter worden.
**RWA-tokens als onderpand**
Net zoals in traditionele kapitaalmarkten, kunnen houders van RWA-tokens deze als onderpand gebruiken om extra financiering te verkrijgen. Deze geleende middelen kunnen vervolgens ingezet worden om bestaande RWA-posities te vergroten of om nieuwe investeringsmogelijkheden te benutten.
Er zijn meerdere voordelen ten opzichte van traditionele kapitaalmarkten, zoals snelle toegang tot extra financiële middelen, geen gedoe met papierwerk, en wereldwijde toegankelijkheid van financiering.
Helaas hebben RWA-tokenhouders momenteel nog geen flexibele en vloeibare uitleen- of uitleenoplossingen tot hun beschikking.
_Disclaimer: Dit artikel geeft geen financieel advies, maar deelt informatie vanuit ons perspectief._Het is geen geheim dat de wereld van getokeniseerde activa en blockchain-technologie snel evolueert. Terwijl sommige uitdagingen nog steeds onze aandacht en oplossingen vereisen, lijkt technologie de sleutel te zijn tot het aanpakken van veel van deze kwesties.
Op dit moment zijn er verschillende platforms en protocollen die de initiële verkoop van getokeniseerde activa aan investeerders vergemakkelijken. Denk hierbij aan namen zoals Ondo, Securitize, Goldfinch, Maple en anderen. Maar ondanks deze vooruitgang, lopen secundaire marktoplossingen nog achter bij de snelgroeiende behoeften van de markt. Dit zorgt ervoor dat waarde ‘vastzit’ op specifieke blockchains, waardoor slechts een selecte groep investeerders toegang heeft tot deze waarde.
Een ander obstakel dat de markt tegenkomt, is fragmentatie. De verschillende tokeniseringsprotocollen zijn niet voldoende met elkaar verbonden doordat ze op verschillende blockchains opereren, wat effectieve communicatie- en liquiditeitsuitwisselingsmechanismen bemoeilijkt.
Een veelbelovende oplossing voor deze problemen zou kunnen zijn de ontwikkeling van een cross-chain leenprotocol, waarbij getokeniseerde Real-World Assets (RWAs) dienen als onderpand. Door moderne cross-chain berichtentechnologieën te gebruiken, kunnen beperkingen voor het verplaatsen van liquiditeit tussen netwerken worden weggenomen en ontstaan er meer vloeibare mogelijkheden voor vermogensuitwisseling en leningen.
Een bedrijf dat hieraan werkt is Asterizm, ondersteund door grote namen in de blockchainwereld. Ze hebben het Liqvid-protocol aangekondigd, een cross-chain leenprotocol voor RWAs. Gesprekken met de oprichters van het project onthullen dat er veel interesse en steun is vanuit de markt. Hoewel er geen specifieke releasedatum is vastgesteld, streeft het team ernaar om de eerste versie van het protocol tegen het einde van 2024 uit te brengen.
Het is duidelijk dat technologie zoals die van Asterizm de markt kan transformeren en de ontwikkeling ervan kan versnellen. Het Liqvid-protocol biedt de mogelijkheid om het huidige landschap van geïsoleerde platforms en protocollen te vervangen door een geïntegreerd ecosysteem voor getokeniseerde activa, waardoor houders van RWA-tokens grotere toegang krijgen tot financiering en niet meer beperkt zijn door de liquiditeit binnen een specifiek blockchainnetwerk. Dit zal niet alleen de groei van de RWA-tokenmarkt stimuleren, maar ook de onderliggende activa en economische ontwikkeling als geheel versnellen.
_Disclaimer: De informatie die in dit artikel wordt verstrekt, is gebaseerd op eigen interpretatie en inzicht en mag niet worden gezien als financieel advies._