bitcoinBTC/USD
$ 63,564.03 0.00%
ethereumETH/USD
$ 2,647.82 0.05%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.03%
bnbBNB/USD
$ 602.99 2.00%
solanaSOL/USD
$ 147.18 1.14%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.05%
xrpXRP/USD
$ 0.587065 0.36%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,646.29 0.05%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.108286 1.04%
the-open-networkTON/USD
$ 5.59 1.32%

Het $1 biljoen invloedrijke paar dat de financiële wereld vormgeeft.

Image

De wereld van de gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft in het afgelopen jaar een opmerkelijke comeback gemaakt, met een verdubbeling van de Total Value Locked (TVL) over alle protocollen tot $93 miljard. Tegelijkertijd neemt de interesse in de mogelijkheden van generatieve kunstmatige intelligentie toe. Een rapport van Bloomberg suggereert dat deze sector tegen 2032 maar liefst $1,3 biljoen waard zou kunnen zijn en “fundamenteel de manier waarop de technologiesector opereert zou kunnen veranderen”. Zowel DeFi als AI staan op het punt om in het komende decennium sterker te worden in hun respectievelijke domeinen. Maar er wordt weinig gesproken over de enorme impact die deze technologieën kunnen hebben wanneer ze gecombineerd worden – ze zouden kunnen zorgen voor exponentiële groei en de financiële wereld op mondiaal niveau kunnen transformeren.

In de afgelopen zeven jaar, sinds DeFi-protocollen zijn ontstaan, is er een bloeiend ecosysteem van financiële toepassingen en diensten opgebouwd op blockchain-netwerken. Deze bieden een moderne en realtime alternatief voor de verouderde en trage infrastructuur waar traditionele financiële instellingen op vertrouwen. Slimme contracten zorgen nu voor zelf-uitvoerende overeenkomsten die de noodzaak voor tussenpersonen wegnemen en toegang bieden tot lenen, uitlenen, handelen en sparen – dit alles tegen veel concurrerendere rentetarieven. Kort gezegd, de mogelijkheden die DeFi biedt zijn ronduit indrukwekkend, zonder alle complexe vaktermen.

Lees ook  Twee op AI gerelateerde cryptomunten stijgen als OpenAI tekst-naar-video kunstmatige intelligentie model lanceert

In een wereld waar toegang tot bancaire diensten wordt beperkt door strikte criteria waar miljarden mensen niet aan kunnen voldoen, kunnen deze protocollen financiële inclusie bieden aan de on- en onderbankte bevolking. Nu kan iedereen zijn geld beheren via een smartphone, middelen kunnen direct en goedkoop worden overgemaakt zonder afhankelijk te zijn van dure tussenpersonen. Daarnaast kunnen mensen zonder kredietwaardigheid nu een reputatie opbouwen op de blockchain. Door DeFi en AI samen te voegen, begint er een potentieel revolutionair duo van enkele biljoenen dollars te ontstaan met echt transformerende use-cases. Maar hoe zal dit er in de praktijk uitzien – en wat zijn de kansen en uitdagingen die ons te wachten staan terwijl we de toekomst herdefiniëren?

*Disclaimer: Deze tekst bevat geen financieel advies en reflecteert enkel ons persoonlijk perspectief.*

Scroll naar boven