bitcoinBTC/USD
$ 62,987.88 1.13%
ethereumETH/USD
$ 2,553.35 2.83%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.11%
bnbBNB/USD
$ 567.84 0.78%
solanaSOL/USD
$ 147.91 2.69%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.07%
xrpXRP/USD
$ 0.578992 2.44%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,551.20 2.78%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.104631 2.32%
the-open-networkTON/USD
$ 5.58 3.28%

Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon aansprakelijk gesteld voor grootschalige crypto fraude door Amerikaanse jury

Image

Recentelijk heeft een Amerikaanse jury Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon schuldig bevonden aan een belangrijke zaak van beleggingsfraude, zoals aangekondigd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op 5 april.

De beslissing werd genomen na beraadslagingen in de Amerikaanse rechtbank voor het zuidelijke district van New York, waar het civiele handhavingstrial op 25 maart begon.

Do Kwon was afwezig bij de zittingen en verblijft momenteel in Montenegro te midden van lopende beraadslagingen over zijn mogelijke uitlevering aan de VS of Zuid-Korea.

Gurbir Grewal, directeur handhaving van de SEC, sprak zijn tevredenheid uit over de uitkomst en verklaarde: “We zijn tevreden met het vandaag door de jury uitgesproken vonnis waarbij Terraform Labs en Do Kwon aansprakelijk zijn gesteld voor grootschalige crypto fraude.”

Hij benadrukte de misleidende aard van Terraform en Kwon’s handelingen, met name met betrekking tot de stabiliteit van TerraUSD, een algoritmische stablecoin, en misleidende informatie over het gebruik van Terraform’s blockchain door een betaalapplicatie.

Grewal waarschuwde voor de ernstige gevolgen van Terraform’s nalatigheid om zich te registreren bij de SEC en pleitte voor regelgevende naleving.

Aan de andere kant heeft een woordvoerder van Terraform Labs hun onenigheid geuit met de beslissing van de jury, waarbij wordt betoogd dat de SEC niet de bevoegdheid had om de zaak te starten en aangegeven dat verdere acties worden overwogen.

Lees ook  Bitcoin White Paper opnieuw geüpload naar Bitcoin.org na mislukte Satoshi-claim van Craig Wright

De jury achtte Kwon en Terraform verantwoordelijk voor zes aanklachten, waaronder roekeloos foute of misleidende verklaringen over TerraUSD (UST), LUNA en wLUNA verkopen of aanbiedingen.

Dit vonnis volgt op de dramatische ineenstorting van Terraform Labs in mei 2022, die werd veroorzaakt door de instabiliteit van haar UST stablecoin, wat bijdroeg aan een bredere neergang op de cryptomarkt.

De SEC had haar rechtszaak tegen Terraform en Kwon in februari 2023 aangespannen, waarbij zij hen beschuldigde van het organiseren van een fraude van miljarden dollars met crypto activa effecten.

Een gedeeltelijk tussenvonnis in december had rechter Jed Rakoff eerder gedeeltelijk in het voordeel van Terraform zien beslissen over aanklachten van niet geregistreerde security-gebaseerde swaps aanbiedingen.

De gevolgen van het vonnis voor de uitlevering van Kwon blijven onzeker. Na een beslissing van het Hooggerechtshof in Montenegro is zijn uitleveringszaak terugverwezen naar een lagere rechtbank om te beslissen of hij moet worden uitgeleverd aan de VS of Zuid-Korea, waar hij wordt geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten.

*Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijk perspectief en biedt geen financieel advies.*

Scroll naar boven