bitcoinBTC/USD
$ 62,767.82 1.34%
ethereumETH/USD
$ 2,541.49 2.51%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.07%
bnbBNB/USD
$ 566.55 0.45%
solanaSOL/USD
$ 145.85 1.56%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.08%
xrpXRP/USD
$ 0.580778 1.94%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,540.55 2.54%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.104482 2.06%
the-open-networkTON/USD
$ 5.60 2.60%

IMF-rapport pleit voor digitale valuta om de financiële inclusie in de Pacific Islands te stimuleren

Image

Het laatste rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de voordelen van digitale valuta, zoals stablecoins en digitale valuta van centrale banken (CBDC’s), benadrukt als middel om de financiële inclusie te verbeteren en financiële diensten in de Stille Oceaan te versterken.

Het 58 pagina’s tellende rapport, samengesteld door senior economen van het IMF, onderzoekt de impact die deze digitale valuta kunnen hebben op de economieën van de afgelegen eilanden in de Stille Oceaan.

Het document benadrukt de uitdagingen waarmee de Stille Oceaaneilanden worden geconfronteerd en wijst op de cruciale rol van financiële diensten bij het bestrijden van armoede en ongelijkheid in de regio.

Een specifieke zorg is de sterke afhankelijkheid van overmakingen en de negatieve gevolgen van verminderde correspondentbankrelaties in deze landen.

Het IMF ziet digitale valuta als een manier om betalingssystemen te moderniseren, de financiële inclusie te vergroten en deze bankgerelateerde uitdagingen aan te pakken.

Hoewel het IMF een lichte voorkeur lijkt te hebben voor CBDC’s, erkent het rapport ook de potentiële rol van private stablecoins, vooral die welke worden gedekt door buitenlandse valuta.

Het is echter niet aan te raden dat kleinere eilandlanden in de Stille Oceaan zelf stablecoins lanceren vanwege mogelijke tekortkomingen in regelgeving en toezicht.

Lees ook  Hoe Tokens Kopen, Verkopen en Handelen op het BSC-netwerk

Het rapport noemt Tether, een bekende private stablecoin, in deze context.

Voor landen met hun eigen nationale valuta en gevestigde bankensystemen stelt het rapport een duaal CBDC-model voor.

Het IMF ziet stablecoins die worden gesteund door buitenlandse valuta als een haalbare optie voor landen zonder hun eigen valuta, mits deze worden gereguleerd en gecontroleerd.

Het rapport benadrukt dat tot op heden geen enkel land in de Stille Oceaan officieel private cryptocurrencies of stablecoins gebruikt.

Sommige landen, waaronder Fiji, Palau, de Salomonseilanden en Vanuatu, onderzoeken echter de mogelijkheden om een CBDC te introduceren.

Het IMF blijft pleiten voor de wereldwijde acceptatie van CBDC’s. In november 2023 benadrukte IMF-directeur Kristalina Georgieva het belang voor de publieke sector om zich voor te bereiden op de implementatie van CBDC’s.

Ze gelooft dat CBDC’s niet alleen contant geld kunnen vervangen, maar ook een “veilig en betaalbaar alternatief” kunnen bieden voor particulier geld. Het IMF zet zich in voor digitale valuta-initiatieven als een middel om financiële inclusie en veerkracht te bevorderen onder de meest geïsoleerde economieën ter wereld.

*Disclaimer: Dit artikel geeft geen financieel advies en weerspiegelt alleen het persoonlijke perspectief van de auteur.*

Scroll naar boven