bitcoinBTC/USD
$ 63,259.95 0.45%
ethereumETH/USD
$ 2,553.15 5.23%
tetherUSDT/USD
$ 0.999951 0.02%
bnbBNB/USD
$ 569.72 1.02%
solanaSOL/USD
$ 148.21 5.22%
usd-coinUSDC/USD
$ 0.999773 0.07%
xrpXRP/USD
$ 0.582211 1.09%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,552.45 5.21%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.105116 0.20%
the-open-networkTON/USD
$ 5.64 1.47%

SBF’s Juridisch Team noemt voorstel van 50-jarige gevangenisstraf ‘Middeleeuws’, pleit voor mildheid in cryptozaak met hoge profiel

Image

In een opmerkelijke reactie op het voorstel voor een gevangenisstraf van 50 jaar voor voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried (SBF), betoogden zijn juridische team dat deze straf een ouderwetse, “middeleeuwse” benadering van justitie weerspiegelt die niet overeenkomt met de ernst van zijn overtredingen.

Advocaten Marc Mukasey en Torrey Young brachten hun bezwaren naar voren in een brief aan rechter Lewis Kaplan, gedateerd op 19 maart, als reactie op het strafvoorstel dat door de overheid op 15 maart was ingediend.

Het openbaar ministerie werd door Mukasey en Young beschuldigd van een overdreven harde aanpak en van het afbeelden van Bankman-Fried als een “verdorven superschurk” op basis van een vertekend verhaal over “verlies”.

Dit alles volgde nadat Amerikaanse aanklagers op 15 maart hadden gepleit voor een straf tussen de 40 en 50 jaar voor Bankman-Fried, die in november 2023 was veroordeeld wegens fraude en witwassen.

De advocaten van Bankman-Fried beschouwen deze straf als gelijk aan een levenslange straf en vinden deze onnodig zwaar en onrechtvaardig.

Om een mildere straf te bepleiten, stelden de advocaten van Bankman-Fried een aanzienlijk kortere gevangenisstraf van vijf tot zes jaar voor. Ze betwistten de beweringen van werkelijke financiële verliezen en wezen op een lopende faillissementsprocedure die naar verwachting alle getroffen klanten en geldverstrekkers volledig zal compenseren.

Lees ook  BitMEX medeoprichter Arthur Hayes voorspelt een stijging van de cryptomarkt voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen.

In plaats van Bankman-Fried af te schilderen als gedreven door hebzucht, benadrukte zijn juridische team zijn filantropische werk en bescheiden levensstijl. Ze betwistten ook het beeld van hem als een risico voor toekomstige overtredingen vanwege een laag recidivecijfer bij vergelijkbare overtreders.

Bovendien bekritiseerden ze het openbaar ministerie voor ongegronde beschuldigingen en misleidende vergelijkingen met straffen in vergelijkbare fraudegevallen, waarbij ze benadrukten dat niet-gewelddadige overtreders zelden, zo niet nooit, een straf krijgen opgelegd van 40 tot 50 jaar.

Door te wijzen op de persoonlijke en professionele verliezen die Bankman-Fried al heeft geleden, suggereerden ze dat een meer passende straf in het bereik van vijf tot zes en een half jaar zou liggen.

Dit, zo stellen ze, zou meer in overeenstemming zijn met gerechtigheid, vooral als de overheid gelooft in een kans op uiteindelijke re-integratie van Bankman-Fried in de samenleving.

Het is belangrijk op te merken dat de standpunten hierin puur vanuit een persoonlijk perspectief worden gedeeld en geen financieel advies vormen.

Scroll naar boven