Als we kijken naar de ongelooflijke doorbraken die Satoshi ons heeft gebracht met Bitcoin, valt de beperkte voorraad en het geprogrammeerde karakter altijd op. Anders dan bij welke andere valuta dan ook, is het onmogelijk om meer Bitcoin te creëren dan het vaste aanbodschema voorschrijft. Elke 10 minuten worden nieuwe Bitcoins uitgegeven als ‘blokbeloningen’ aan mijnwerkers die het netwerk beveiligen. Elke vier jaar (elke 210.000 blokken) wordt de hoeveelheid Bitcoin die in omloop komt met 50% verminderd in een gebeurtenis die bekend staat als de ‘halvering’, die dit jaar naar verwachting rond 20 april zal plaatsvinden.
De briljante strategie van deze geprogrammeerde schaarste valt goed te begrijpen aan de hand van basisprincipes van economie van vraag en aanbod. Naarmate de adoptie van Bitcoin wereldwijd toeneemt, neemt de vraag naar dit activum exponentieel toe. Tegelijkertijd wordt aan de aanbodzijde, dankzij het halveringsevenement, de hoeveelheid nieuw uitgegeven Bitcoin elke vier jaar verminderd. Mijnwerkers ontvangen minder Bitcoin per blok, waardoor ze minder te verkopen hebben om hun kosten voor het beveiligen van het netwerk te dekken.
De recente goedkeuring van de Bitcoin ETF door de Securities and Exchange Commission (SEC) en de toegankelijkheid van nieuw kapitaal tot de Bitcoin-markt laten duidelijk de werking van dit vraag- en aanbodmechanisme zien. Binnen minder dan twee maanden heeft de lancering van de Bitcoin ETF alle voorgaande records verbroken, met een totale handelsvolume van meer dan $141,7 miljard – ver boven wat ooit met ETF-producten is gezien.
Het toenemende volume van Bitcoin dat via de ETF wordt verhandeld, reflecteert een groeiende vraag die veel groter is dan de dagelijkse blokbeloningen. Deze toenemende vraag in combinatie met een beperkte aanbod heeft een aanzienlijke impact gehad op de prijs van Bitcoin, die sinds de goedkeuring van de ETF met ongeveer 61% is gestegen, op het moment van schrijven.
*Dit artikel bevat geen financieel advies en is louter informatief vanuit ons eigen perspectief.*Ik ben geen financieel adviseur en de volgende tekst geeft slechts mijn persoonlijke mening weer.
—
Het is interessant om te zien hoe het koopgedrag en de vraag rondom de nieuwe ETF-producten zich ontwikkelen. Grote bedrijven zoals Fidelity en BlackRock gebruiken hun marketingkracht niet alleen om ETF’s onder de aandacht te brengen, maar ze integreren ze ook in hun ‘alles-in-één fondsen’ om rendementen te verhogen.
Deze fondsen dragen automatisch bij aan voertuigen zoals 401ks, IRAs en pensioenen, waardoor een consistente groep kopers ontstaat voor Bitcoin op een schaal die we nog niet eerder hebben gezien. Naarmate deze fondsen beter presteren door Bitcoin op te nemen, zullen concurrenten hetzelfde moeten doen om klanten te behouden en hogere rendementen te behalen.
Het is waarschijnlijk een vergissing om te verwachten dat de prestaties van de Bitcoinprijs op dezelfde manier zullen verlopen als in eerdere cycli. We hebben te maken met kopers die zich anders gedragen, en pas na een cyclus of twee zullen we hun impact echt begrijpen.
Hoewel er altijd hefboomwerking en speculatie zullen zijn bij elke marktcyclus, geloof ik dat het deze keer anders is. We zullen zien dat een veelheid aan bedrijven, instellingen, overheden en soevereine vermogensfondsen de markt betreden, omdat ETF’s de activaklasse zowel legitimiteit als toegankelijkheid hebben gebracht.
Bedrijven zoals Microstrategy laten zien hoe Satoshi’s speltheorie werkt, aangezien hun beslissing om Bitcoin als schatkistactivum te gebruiken heeft geleid tot een rendement van 333% voor hun aandelen in de afgelopen zes maanden. Andere CEO’s en bestuursleden zullen hier ook naar kijken, gezien hun beloningspakketten die gekoppeld zijn aan de prestaties van aandelen.
We zien nu de basisprincipes van vraag en aanbod op grote schaal aan het werk, terwijl de prijs van Bitcoin in realtime opnieuw wordt bepaald. ‘s Werelds grootste kapitaalallocators worden nu pionnen in Satoshi’s speltheorie, omdat ze de voordelen van de first movers niet willen missen.
Het is intrigerend om te zien hoe de wereld zich bewust wordt van de waarde van schaarste in deze opkomende tijd. Mitch Kochman, directeur van platformverkoop bij BitGo, heeft een diepgaande ervaring in de financiële sector en is sterk betrokken bij het Bitcoin-only ecosysteem. Zijn visie en inzicht op dit gebied zijn van onschatbare waarde.
—
Disclaimer: De tekst geeft louter mijn persoonlijke visie weer en mag niet worden opgevat als financieel advies.