Het is officieel – de wereldwijde schuld heeft een recordhoogte van $313 biljoen bereikt en volgens een recent onderzoek lijkt een aantal landen steeds meer risico te lopen om deze schulden niet terug te kunnen betalen.
In slechts een jaar tijd steeg de wereldwijde schuld met $15 biljoen, van het vierde kwartaal van 2022 tot het vierde kwartaal van 2023, zoals gerapporteerd door het Institute of International Finance (IIF) via Reuters.
Tien jaar geleden bedroeg de mondiale schuld slechts $210 biljoen, wat aantoont hoe snel deze crisis is gegroeid.
De IIF benadrukt dat 55% van deze stijging afkomstig was van “rijpe markten”, met de VS, Frankrijk en Duitsland in de hoofdrol.
Hoewel ontwikkelde landen erin geslaagd zijn om een daling van 2% in de wereldwijde schuld-tot-BBP-verhouding te bewerkstelligen in het afgelopen jaar, waarschuwt het onderzoek dat sommige landen nu tegen problemen aanlopen.
“Enkele opkomende markten hebben nieuwe pieken bereikt in schuldniveaus die aangeven wat een land kan terugbetalen. India, Argentinië, China, Rusland, Maleisië en Zuid-Afrika zagen de grootste stijgingen, wat wijst op potentieel groeiende uitdagingen bij het terugbetalen van schulden.”
Schulduitgiften in opkomende markten blijven stijgen en bereikten in januari van dit jaar een recordhoogte van $47 miljard.
De IIF voorspelt dat dit kan leiden tot meer leningen en investeringen, zowel in Europa als in bedrijven buiten de financiële sector die de economie stimuleren.
De organisatie waarschuwt ook voor blijvende geopolitieke spanningen als een “structureel marktrisico”, met overheidstekorten die “aanzienlijk hoger” blijven dan voor de pandemie.
*Disclaimer: Dit artikel biedt geen financieel advies en reflecteert slechts ons eigen persoonlijke perspectief.*