bitcoinBTC/USD
$ 63,800.09 2.92%
ethereumETH/USD
$ 2,548.66 5.67%
tetherUSDT/USD
$ 0.999732 0.01%
bnbBNB/USD
$ 575.62 2.56%
solanaSOL/USD
$ 149.06 7.54%
usd-coinUSDC/USD
$ 0.999708 0.01%
xrpXRP/USD
$ 0.591549 0.75%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,548.26 5.75%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.107009 2.75%
the-open-networkTON/USD
$ 5.79 1.11%

De Nieuwe Golf in DeFi Staking – Vloeibaar Restaken van Tokens en Blast

Image

Vandaag gaan we het hebben over een interessante ontwikkeling in de wereld van DeFi-staking. Steeds meer spelers in deze ruimte zien de opkomst van vloeibare restakingsmunten (LRTs) en een oplossing genaamd Blast als een gamechanger. Laten we eens bekijken wat dit betekent voor DeFi-staking en wat de belangrijkste trends zijn.

Vloeibare restakingsmunten – de nieuwste innovatie in DeFi-staking

LSD (Liquid Staking Derivatives) is een opwindend gebied in het Ethereum-ecosysteem dat sinds de Shanghai-upgrade een exponentiële groei heeft doorgemaakt. Lido Finance speelde een cruciale rol bij het verfijnen van het Ethereum-stakingsmechanisme en opende zo de weg voor innovatie op dit gebied. De lancering van pendel Finance bracht nieuwe dynamiek in yield tokenization op Ethereum, wat gebruikers in staat stelde om rendement te verhandelen en een vast inkomen te verdienen op hun activa.

Maar de zoektocht naar hogere opbrengsten en een efficiënter gebruik van gestaakte activa bleef doorgaan. Enter Eigenlayer, dat stakers in staat stelt om hun gestaakte activa te heralloceren om extra gedecentraliseerde diensten op het Ethereum-netwerk te beveiligen. Deze ontwikkeling verhoogt niet alleen de beloningen van stakers, maar verbetert ook de algehele beveiliging en veerkracht van het Ethereum-netwerk.

Echter, een nieuwe uitdaging kwam naar voren – restaked activa waren gefragmenteerd en illiquide, waardoor de activiteit en composability in de DeFi-ruimte werden belemmerd. Dit is waar LRT’s een rol spelen. Deze innovatie ontgrendelt de liquiditeit van restaked activa en verhoogt de beloningen van stakers door hen in staat te stellen deel te nemen aan DeFi. Gebruikers kunnen LRT’s storten in vloeibare restakingsprotocollen voor extra opbrengsten.

En terwijl dit alles gebeurde, zagen we ook de opkomst van Blast, een laag twee netwerk dat native yield staking van ETH en stablecoins aanbiedt. Dit heeft de stakingsbeloningen verder gedemocratiseerd en de algehele gebruikerservaring verbeterd door het proces te stroomlijnen.

De volgende grote trend van DeFi – LRT’s

De opkomst van LRT’s vertegenwoordigt een diepgaande revolutie in het traditionele stakingsparadigma. Het stelt gebruikers in staat om activa te staken over meerdere actief gevalideerde diensten (AVS), waardoor de netwerkbeveiliging aanzienlijk wordt verbeterd.

De voordelen van LRT’s zijn talrijk – een significante verbetering van de kapitaalefficiëntie, een verbeterde netwerkbeveiliging en aanzienlijke besparingen voor ontwikkelaars in resource-allocatie.

Al met al laat de evolutie van de liquid staking-ruimte zien hoe dynamisch en aanpasbaar het Ethereum-ecosysteem is, met voortdurende innovaties die tegemoetkomen aan de behoeften van gebruikers voor hogere liquiditeit en opbrengst, terwijl ze de complexiteit en risico’s van DeFi navigeren.

Disclaimer: Dit artikel geeft geen financieel advies en is slechts bedoeld vanuit ons perspectief.Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de risico’s die gepaard gaan met Liquid Rewards Tokens (LRT’s), waaronder mogelijke strafrechtelijke risico’s, zorgen over de centralisatie van protocollen en inkomensverwatering als gevolg van felle marktconcurrentie.

Als we naar de marktvooruitzichten van LRT’s kijken, geloven we dat deze protocollen een grote aantrekkingskracht zullen hebben op gebruikers vanwege hun hoge opbrengstpotentieel. LRT-protocollen bieden extra inkomsten voor ETH-stakers, waaronder niet alleen basis-stakingsbeloningen, maar ook beloningen van EigenLayer en de potentiële voordelen van tokenuitgifte. Bovendien hebben LRT’s door prikkelmaatregelen zoals airdrops het potentieel om een breder scala aan deelnemers aan te trekken, waardoor de algehele groei van DeFi wordt gestimuleerd en een trend wordt gecreëerd die de hitte van de DeFi-zomer van 2020 zou kunnen repliceren of zelfs overtreffen. Interessant om in de gaten te houden.

Met de opkomst van LRT’s verwachten we dat de DeFi-ruimte een verhoogde concurrentie zal zien, vergelijkbaar met de vorige ‘Curve War’. Ook kunnen de token-economieën evolueren naar meer complexe veTokenomics-modellen. Daarnaast zouden de aanvullende beloningen die AVS (Automated Value Staking) aan LRT-houders bieden een belangrijke stimulans kunnen zijn voor gebruikersacquisitie in de LRT-ruimte. Kortom, LRT’s hebben hun unieke waarde aangetoond in het ontgrendelen van liquiditeit, het verhogen van opbrengsten en het optimaliseren van governance en risicobeheer. Ze zijn dus niet alleen een stakingsinstrument, maar ook een cruciale katalysator voor DeFi-innovatie en groei. Hun ontwikkeling en toepassing kunnen diepgaande veranderingen teweegbrengen in het DeFi-ecosysteem, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor gebruikers, ontwikkelaars en de gehele blockchainwereld.

Lees ook  Hoofd Juridisch Medewerker van Ripple onthult dat SEC Betalingsbedrijf benaderde met overeenkomst vóór het aanspannen van rechtszaak.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dergelijke innovaties ook risico’s met zich meebrengen. Zo heeft de recente lancering van het eerste LRT rsETH op het Ethereum mainnet door Stader Labs veel aandacht getrokken. Met rsETH kunnen gebruikers ‘restaken’ vloeibaar gestaakte tokens op meerdere verschillende netwerken, wat een grotere liquiditeit en flexibiliteit van gestaakte activa mogelijk maakt. Hoewel dit een geweldige innovatie is, wijzen de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, en mede-oprichters van EigenLayer op de complexe scenario’s die restaking met zich kan brengen en die een bedreiging vormen voor de beveiliging van het hoofdnetwerk. Daarnaast kunnen de proliferatie van AVS’s en LRT’s leiden tot marktonstabiliteit en verzwakte governancestructuren als gevolg van een overmatige verspreiding van industriefondsen en aandacht.

Een andere opkomende kracht is het laag twee-netwerk Blast, met zijn unieke automatische cumulatiefunctie. Deze innovatie biedt gebruikers niet alleen basisstakingsrendement, maar stelt hen ook in staat om extra opbrengsten te ontvangen van auto-herpositionerende stablecoin USDB door samen te werken met protocollen zoals MakerDAO. Hoewel dit model gebruiksvriendelijk is en gebruikers meer rendement biedt, brengt het ook zorgen omtrent centralisatie en een verhoogde gevoeligheid voor marktrisico met zich mee vanwege de impact op de totale geblokkeerde waarde (TVL) samenstelling.

Het is duidelijk dat hoewel LRT’s veel potentieel hebben, er ook aandacht moet worden besteed aan de risico’s en uitdagingen die ermee gepaard gaan. Het is belangrijk voor investeerders en gebruikers om zich bewust te zijn van deze aspecten voordat ze beslissen om deel te nemen aan LRT-protocollen.

*Het bovenstaande artikel is geschreven vanuit persoonlijk perspectief en biedt geen financieel advies.*Bitcoin, Ethereum, en verschillende andere cryptomunten maken tegenwoordig veel buzz in de financiële wereld. De wereld van DeFi (Decentralized Finance) is booming en brengt talloze innovaties met zich mee. Als je betrokken bent in deze wereld, dan heb je de termen “Stader Labs” en “Blast” waarschijnlijk al voorbij horen komen.

Stader Labs en Blast zijn beiden actief in de wereld van staking en hebben een significante impact op hoe mensen hun cryptomunten kunnen investeren en laten groeien. Echter, terwijl ze innovatie en vooruitgang brengen, brengen ze ook risico’s met zich mee waar we voorzichtig mee moeten omgaan.

Het is cruciaal om te begrijpen dat zowel Stader Labs als Blast veranderingen teweegbrengen in de manier waarop investeerders hun activa beheren. Het is niet alleen een kwestie van het behouden van kapitaal, maar ook van het laten groeien van vermogen. Deze verschuiving is van belang om het blockchainnetwerk te stimuleren in plaats van enkel dienst te doen als een platform voor stortingen.

Daarnaast zien we ook andere nieuwe paradigma’s voor Ethereum-staking opkomen, zoals dynamische stakingsstrategieën en het ‘gelaagde stakingssysteem’. Deze innovaties verminderen de drempel om te investeren en dragen bij aan de marktliquiditeit, maar brengen ook technische uitdagingen met zich mee.

Het is van belang dat we ons bewust blijven van de risico’s die deze innovaties met zich meebrengen. Het Ethereum-netwerk en onze eigen financiële welzijn zijn erbij betrokken, dus voorzichtigheid is geboden terwijl we deze nieuwe ontwikkelingen omarmen.

Disclaimer: Deze tekst is geschreven vanuit eigen perspectief en biedt geen financieel advies. Iedere investering brengt risico’s met zich mee; consumenten wordt aangeraden om onafhankelijk advies in te winnen alvorens beslissingen te nemen.

Scroll naar boven