bitcoinBTC/USD
$ 62,909.86 0.26%
ethereumETH/USD
$ 2,536.44 4.32%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.03%
bnbBNB/USD
$ 567.13 0.57%
solanaSOL/USD
$ 147.25 3.78%
usd-coinUSDC/USD
$ 0.999743 0.04%
xrpXRP/USD
$ 0.57952 1.37%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,535.07 4.34%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.104331 0.52%
the-open-networkTON/USD
$ 5.61 2.37%

VanEck beboet met £1,75 miljoen door SEC voor niet bekendmaken van deal met social media influencer

Image

**VanEck beboet met £1,75 miljoen door SEC voor niet bekendmaken van deal met social media influencer**

VanEck heeft ingestemd met het betalen van een boete van £1,75 miljoen om aanklachten van de United States Securities and Exchange Commission (SEC) te schikken met betrekking tot de lancering van een op social media gericht exchange-traded fund (ETF) in 2021.

De SEC legde een civiele boete op aan de beleggingsadviseur.

Op 16 februari onthulde de SEC in een verklaring dat VanEck tijdens de lancering van de VanEck Social Sentiment ETF in maart 2021 niet volledig openbaarde dat een prominente persoonlijkheid op sociale media betrokken was bij de marketing van het product.

Het ETF had tot doel een index te volgen met behulp van ‘positieve inzichten’ van sociale media en andere gegevensbronnen.

Echter, de SEC ontdekte dat VanEck heeft geprobeerd het succes van het fonds te vergroten via sociale media en heeft samengewerkt met een invloedrijke en controversiële persoonlijkheid online om de aantrekkingskracht te vergroten.

Hoewel de financiële waakhond de invloedrijke persoon niet expliciet noemde, waren er eerder in 2021 rapporten die David Portnoy, oprichter van Barstool Sports, koppelden aan de promotie van het VanEck ETF.

De toezichthouder merkte een niet-onthuld detail op: de vergoeding van de invloedrijke persoon was gekoppeld aan de groei van het fonds, waardoor hij hogere compensatie ontving naarmate het fonds groeide.

De SEC bekritiseerde de niet-onthulde overeenkomst en benadrukte het feit dat VanEck naliet de raad van het ETF te informeren over de beoogde betrokkenheid van de invloedrijke persoon.

Lees ook  Binance en SEC-legal battle verhevigt zich over bewijs- en getuigengeschillen

Dit niet-onthulde arrangement had aanzienlijke gevolgen voor het beheerscontract en de fondsoperaties en schond de plicht van de raad om financiële aspecten tijdens de besprekingen over het adviserend contract te overzien.

Andrew Dean, mede-hoofd van de Asset Management Unit van de SEC Enforcement Division, benadrukte het belang van transparantie van adviseurs.

Hij merkte op dat het gebrek aan accurate openbaarmakingen het vermogen van de raad om de adviserende overeenkomst op de juiste manier te beoordelen en de economische impact van licentieovereenkomsten te begrijpen, belemmert.

VanEck accepteerde de aanwijzing van de SEC en erkende daarmee de schending van de Investment Company Act en de Investment Advisers Act.

Het bedrijf ging akkoord met een bevel om te stoppen, censuur en de vereiste financiële boete zonder de bevindingen toe te geven of te ontkennen.

De aankondiging volgt op de beslissing van het bedrijf om een maand geleden een van zijn ETF-producten, de Bitcoin Strategy ETF, stop te zetten na een uitgebreide prestatiebeoordeling.

In een duidelijke poging om de populariteit van zijn toegewijde spot Bitcoin ETF met de ticker HODL te vergroten, kondigde VanEck op 15 februari aan dat het zijn vergoedingen zou verlagen van 0,25% naar 0,20% vanaf 21 februari.

*Disclaimer: De informatie in dit artikel is gebaseerd op persoonlijke observaties en ervaringen, en mag niet worden opgevat als financieel advies.*

Scroll naar boven