bitcoinBTC/USD
$ 62,934.86 1.36%
ethereumETH/USD
$ 2,544.41 0.18%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.03%
bnbBNB/USD
$ 573.94 0.26%
solanaSOL/USD
$ 145.99 1.84%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.02%
xrpXRP/USD
$ 0.582665 1.41%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,542.85 0.21%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.104992 1.80%
the-open-networkTON/USD
$ 5.50 4.89%

Kunstenaars Ryder Ripps en Jeremy Cahen veroordeeld tot betaling van $9 miljoen in BAYC NFT-rechtszaak

Image

**Kunstenaars veroordeeld tot betalen van $9 miljoen in BAYC NFT-rechtszaak**

Daar gaan we weer. We hebben wéér een verhaal van rechtszaken en juridische gevechten in de NFT-wereld. Dit keer gaat het over kunstenaars Ryder Ripps en Jeremy Cahen, die een flinke klap hebben gekregen in de juridische strijd met de makers van Bored Ape Yacht Club (BAYC), Yuga Labs.

Het verhaal gaat dat Ripps en Cahen vorig jaar met een collectie genaamd RR/BAYC op de proppen kwamen. Maar deze collectie vertoonde nogal wat gelijkenissen met het bekende BAYC-merk. Daardoor kwamen ze in de problemen.

In april 2023 werd de rechter het met Yuga Labs eens dat Ripps en Cahen inbreuk hadden gemaakt op het auteursrecht door illegale versies van BAYC nonfungible tokens (NFT’s) te creëren. Ze werden gedwongen om $1,57 miljoen aan schadevergoeding te betalen en alle kosten van de rechtszaak op zich te nemen. Einde verhaal, zou je denken, maar niets bleek minder waar.

Op 2 februari dit jaar kwam er een nieuwe wending in de zaak. Ripps en Cahen’s tegenvorderingen werden afgewezen en ze werden nu geconfronteerd met een megaboete van $9 miljoen, inclusief advocatenkosten, kosten voor deskundigen en terugvordering. Bovendien werden ze opgedragen om alle RR/BAYC NFT’s die ze bezaten te vernietigen of aan Yuga Labs te geven voor verwijdering. Ouch.

Lees ook  Avalanche Foundation stelt criteria vast voor memecoins die een deel van het fonds van $100 miljoen willen ontvangen

Uiteraard laten deze kunstenaars het er niet bij zitten. Cahen heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing bij het Negende Circuit Court van Californië. Maar het ziet er niet rooskleurig uit voor hen. De rechtbank heeft zelfs bevolen om alle social media-accounts die verband houden met RR/BAYC NFT’s en het smart contract dat bij hun creatie werd gebruikt, over te dragen. De druk wordt flink opgevoerd.

Dit hele verhaal benadrukt niet alleen de financiële last waar Ripps en Cahen mee te maken hebben, maar ook de mogelijkheid dat ze hun creaties in de NFT-wereld moeten opgeven. Dit is een harde les voor iedereen die met NFT’s werkt. Het kan zomaar verkeerd aflopen, zelfs als je denkt dat je goed zit.

Let op: we geven geen financieel advies maar delen onze mening en perspectief. Altijd goed om professioneel advies in te winnen als je met financiële kwesties te maken hebt.

Reageer nu

Scroll naar boven