bitcoinBTC/USD
$ 62,904.85 6.24%
ethereumETH/USD
$ 2,446.32 4.21%
tetherUSDT/USD
$ 0.999992 0.03%
bnbBNB/USD
$ 573.85 3.29%
solanaSOL/USD
$ 145.80 6.59%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.03%
xrpXRP/USD
$ 0.539189 2.14%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,444.94 4.17%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.110707 6.27%
tronTRX/USD
$ 0.161159 1.38%

Centrale Bank van de VAE markeert historische mijlpaal met $13,6 miljoen grensoverschrijdende digitale dirhamoverdracht

Image

Op 29 januari vierde de Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een historische mijlpaal door zijn allereerste grensoverschrijdende digitale dirhamtransactie uit te voeren via het mBridge central bank digital currency (CBDC) platform.

Deze gebeurtenis markeerde de overdracht van 50 miljoen dirhams, ter waarde van $13,6 miljoen, naar China via het geavanceerde multi-CBDC mBridge-platform.

Wat deze gebeurtenis nog specialer maakte, is dat de overdracht persoonlijk werd geïnitieerd door Sheikh Mansour, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Centrale Bank van de VAE, ter ere van de gouden jubileumviering van de oprichting van de centrale bank.

Het mBridge-project, dat zijn intrede deed in 2021, is een belangrijke samenwerking tussen de centrale banken van China, Hong Kong, Thailand en de VAE, in samenwerking met de Bank for International Settlements (BIS).

Niet te vergeten dat dit het enige internationale samenwerkingsverband van China is. Het project behaalde een belangrijke mijlpaal in september 2022 toen het succesvol de eerste pilotfase afrondde.

Het mBridge-platform heeft actieve deelname van verschillende commerciële banken uit elk deelnemend land, die gezamenlijk werken aan de verbetering van de infrastructuur en technologie van het platform. Met behulp van een single-platform, direct-toegang infrastructuur in combinatie met het HotStuff+ consensus mechanisme, vergemakkelijkt het mBridge grootboekplatform realtime, peer-to-peer transacties.

Dit baanbrekende CBDC-platform versnelt de overdracht van de nationale digitale valuta van elk deelnemend land.

Lees ook  Spectral Labs sluit zich aan bij het ESP-programma van Hugging Face om de Onchain x Open-Source AI-community te bevorderen

Het mBridge-project trekt zelfs over de grens aandacht en toezicht.

Maxine Waters, een vertegenwoordiger van het House Financial Services Committee in de Verenigde Staten, heeft bezorgdheid geuit over het mogelijke misbruik van het project om economische sancties te omzeilen.

De opkomst van blockchaintechnologie en de adoptie van digitale valuta’s op gedistribueerde grootboeken hebben regeringen wereldwijd aangespoord om de mogelijkheid van het uitgeven van nationale digitale valuta’s door hun centrale banken te onderzoeken.

Een rapport van de BIS toont aan dat bijna 90% van de centrale banken wereldwijd actief de adoptie van CBDC’s overweegt.

Van deze hebben 11 landen al CBDC’s gelanceerd, terwijl 15 in de pilotfase zitten en 26 momenteel in de ontwikkelingsfase zijn, volgens gegevens van de door de Atlantic Council bijgehouden CBDC-tracker.

Kortom, de Centrale Bank van de VAE heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in grensoverschrijdende digitale valutatransacties via het mBridge-platform, wat de voortdurende wereldwijde trend naar de adoptie van CBDC’s illustreert.

Met de groeiende interesse en investering in deze transformerende technologie ondergaat het landschap van de internationale financiën een diepgaande en onomkeerbare evolutie.

*Disclaimer: De informatie in dit artikel is gebaseerd op persoonlijke observaties en dient niet te worden beschouwd als financieel advies.*

Reageer nu

Scroll naar boven