bitcoinBTC/USD
$ 63,019.88 2.36%
ethereumETH/USD
$ 2,459.75 1.26%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.03%
bnbBNB/USD
$ 576.68 1.64%
solanaSOL/USD
$ 146.68 2.36%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.00%
xrpXRP/USD
$ 0.541617 0.97%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,458.44 1.32%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.111345 2.69%
tronTRX/USD
$ 0.163319 1.71%

Stijgende golf van crypto phishing scams kost gebruikers in 2023 295 miljoen dollar

Image

Het jaar 2023 bracht een zorgwekkende toename van phishing scams in de wereld van cryptocurrency, met meer dan 324.000 gebruikers die ten prooi vielen aan deze frauduleuze praktijken. Volgens het “2023 Wallet Drainers Report” van Scam Sniffer, een blockchain beveiligingsplatform, bedroegen de totale verliezen aan digitale activa als gevolg van deze oplichting een alarmerende $295 miljoen.

Het rapport benadrukte de voortdurende groei van phishing activiteiten gedurende het jaar, wat aangeeft dat er dringend behoefte is aan verbeterde beveiligingsmaatregelen binnen de cryptogemeenschap.

Een beruchte speler in de crypto phishing wereld, Monkey Drainer, die verantwoordelijk was voor grootschalige phishing exploits, besloot op 2 maart zijn illegale activiteiten te staken. Scam Sniffer schat dat Monkey Drainer erin slaagde om ongeveer $16 miljoen aan digitale activa te stelen voordat het werd stopgezet.

Evenzo sloot Inferno Drainer, een andere beruchte speler in de crypto phishing scene, ook zijn deuren in 2023, nadat het met succes ongeveer $81 miljoen aan digitale activa had ontvreemd. Volgens de bevindingen van Scam Sniffer lijkt Angel Drainer het leiderschap op zich te hebben genomen in dit schurkachtige rijk na het vertrek van Inferno Drainer.

Lees ook  Dogecoin (DOGE) vs Mpeppe (MPEPE): Waarom marktexperts meer enthousiast zijn over MPEPE dan DOGE

Om te begrijpen hoe deze phishing sites argeloze slachtoffers aantrekken, heeft Scam Sniffer de tactieken van cryptodieven onderzocht. Een veelvoorkomende methode omvat het infiltreren van officiële project Discord- en X (voorheen Twitter) accounts, en het vervolgens verspreiden van phishing links via berichten op deze platforms.

Phishingwebsites versterken hun zichtbaarheid verder door het organiseren van nep-luchtdroppings van crypto-activa of niet-vervangbare tokens (NFT’s). Bovendien maken ze gebruik van verlopen Discord-links en overspoelen X met spam opmerkingen en vermeldingen, waardoor een illusie van legitimiteit ontstaat.

Oplichters zijn er zelfs in geslaagd om de advertentierichtlijnen van Google en X te omzeilen. Scam Sniffer meldde dat phishingwebsites met succes betaalde Google Search- en Twitter-advertenties hebben geplaatst, wat de wijdverspreide misleiding verder versterkt.

Als gevolg van deze zorgwekkende trends staat de cryptogemeenschap voor een dringend noodzakelijke verhoging van bewustzijn, het versterken van beveiligingsprotocollen en alertheid tegen de aanhoudende en evoluerende dreiging van phishing scams die de digitale activa-lans blijven teisteren.

*Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit ons eigen perspectief en bevat geen financieel advies.*

Reageer nu

Scroll naar boven