bitcoinBTC/USD
$ 62,995.88 3.99%
ethereumETH/USD
$ 2,471.79 5.68%
tetherUSDT/USD
$ 1.00 0.01%
bnbBNB/USD
$ 564.67 2.64%
solanaSOL/USD
$ 142.53 8.42%
usd-coinUSDC/USD
$ 1.00 0.05%
xrpXRP/USD
$ 0.588076 1.32%
staked-etherSTETH/USD
$ 2,470.70 5.66%
dogecoinDOGE/USD
$ 0.105068 2.67%
the-open-networkTON/USD
$ 5.69 1.27%

New York Times dient rechtszaak in tegen OpenAI voor inbreuk op het auteursrecht met betrekking tot AI-contentgebruik

Image

New York Times start rechtszaak tegen OpenAI wegens inbreuk op auteursrecht met betrekking tot AI-contentgebruik

In de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) is er opnieuw opschudding, want de New York Times (NYT), een bekend mediabedrijf, heeft juridische stappen ondernomen tegen OpenAI, de maker van ChatGPT.

De NYT heeft op 27 december een rechtszaak aangespannen, waarin wordt beweerd dat OpenAI onrechtmatig hun inhoud heeft gebruikt om hun AI-chatbots te trainen, wat de mogelijkheid van de NYT om journalistiek werk te doen zou belemmeren.

De rechtszaak verwijst naar zowel de Grondwet van de Verenigde Staten als de Copyright Act om de originele journalistieke inhoud van de NYT te beschermen. Ook wordt Microsoft’s Bing AI genoemd, waarbij wordt beweerd dat het woordelijke citaten genereert uit NYT’s inhoud.

De rechtszaak stelt dat de tools van OpenAI de relatie van de NYT met haar lezers hebben geschaad, met financiële verliezen op het gebied van abonnementen, licenties, advertenties en partnerinkomsten.

De zaak van de NYT weerspiegelt de zorgen van andere mediabedrijven. In november bracht de News Media Alliance soortgelijke claims naar voren, waarbij werd beweerd dat AI-chatbots onrechtmatig auteursrechtelijk beschermd nieuws reproduceren en inkomsten, gegevens en gebruikers van nieuwspublicaties afleiden.

Cecilia Ziniti, een intellectueel eigendoms- en AI-advocaat, beschouwt deze rechtszaak als een van de meest overtuigende gevallen van inbreuk op het auteursrecht door generatieve AI.

Een van de centrale argumenten in de zaak is dat de website van NYT, “www.nytimes.com,” een van de meest gebruikte bronnen is voor AI, naast Wikipedia en een Amerikaanse octrooidatabase.

De rechtszaak onthult kleine verschillen, bestaande uit slechts enkele woorden, tussen de originele inhoud van de NYT en de output van GPT-4.

Deze zaak laat zien dat de NYT in april 2023 pogingen heeft ondernomen om haar intellectuele eigendomszorgen aan te pakken met Microsoft en OpenAI, maar deze bleken onsuccesvol te zijn.

Lees ook  Wetsvoorstel van Nebraska Legislature om cryptostandaarden vast te stellen

Ziniti merkte op dat als ChatGPT gratis artikelen en volledige recepten van de NYT zou geven, ze misschien niet zou blijven betalen voor NYT-abonnementen.

Ze suggereert dat deze zaak een cruciaal moment zou kunnen zijn voor zowel AI als het auteursrecht.

Binnen het forum van OpenAI-ontwikkelaars leidde een gesprek over de rechtszaak tot gemengde reacties. Sommige gebruikers hopen dat de claims van de NYT niet succesvol zijn, terwijl anderen het de moeite waard vinden om de situatie te blijven volgen.

Deze rechtszaak volgt op de class action-rechtszaak van de Authors Guild tegen OpenAI in september, waarbij werd beweerd dat er sprake was van misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal bij het trainen van AI-modellen.

OpenAI heeft toegezegd de juridische kosten te dekken voor zakelijke gebruikers van ChatGPT die betrokken zijn bij geschillen over inbreuk op het auteursrecht.

In de bredere context gaan rechtszaken met betrekking tot inbreuk op het auteursrecht in AI verder dan OpenAI, met Universal Music Group die Anthropic AI aanklaagt over het misbruik van auteursrechtelijk beschermde muzikale composities en artiesten die juridische stappen ondernemen tegen Midjourney, DeviantArt en Stability AI voor het gebruik van kunst bij het trainen van AI-modellen die afbeeldingen genereren.

Deze zaken onderstrepen de complexe juridische uitdagingen die worden veroorzaakt door de interactie van AI met auteursrechtelijk beschermde inhoud.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vertegenwoordigt geen financieel advies. De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van het bedrijf.

Reageer nu

Scroll naar boven